חדשות מעולם המשפט

ניוזלטר

?What’s New

הצעת חוק: מטבע דיגיטלי מבוזר ייחשב כמטבע לצרכי מס

26.10.2020

ביום 22.9.2020 הוגשה הצעת חוק פרטית שלפיה מטבע דיגיטלי מבוזר ייחשב למטבע לצרכי מס.

מטבע דיגיטלי מבוזר הוא יחידה דיגיטלית הרשומה ומנוהלת באמצעות טכנולוגיית רישום מבוזרת (Distributed Ledger Technology). ביטקוין ואת'ריום הם המטבעות הדיגיטליים המבוזרים המוכרים ביותר כיום, אך אלה רק שתי דוגמאות לתופעה רחבה בהרבה. מטבעות דיגיטליים מבוזרים משמשים כאמצעי תשלום וככלי השקעה.

חרף הכינוי "מטבע", קיימת מחלוקת בשאלה האם מטבעות דיגיטליים מהווים מטבע או נכס לצורכי מס בישראל. לאופן סיווגם של מטבעות דיגיטליים לצרכי מס משמעות כספית משמעותית. סיווג מטבע דיגיטלי מבוזר כמטבע יביא לכך שרווחים שיצברו בגינו יהיו פטורים ממס בישראל בידי יחיד. לעומת זאת, סיווגו של מטבע דיגיטלי כנכס יביא למיסוי רווח ההון הנוצר במכירתו או בהמרתו במס בשיעור של 25%. האמור לעיל מתייחס לנסיבות שבהן הפעילות במטבע דיגיטלי אינה עולה לכדי עסק ואינה במסגרת עסק.

עמדת רשות המיסים היא כי אמצעי תשלום מבוזר מהווה נכס[1]. כך גם קבע לאחרונה בית המשפט המחוזי בלוד[2].

הצעת החוק מציעה לקבוע כי מטבע דיגיטלי מבוזר, שיוכר ככזה בצו של שר האוצר, לא יסווג כ"נכס". יש לשער שכוונת מציעי החוק היתה כי מטבע דיגיטלי יסווג כ"מטבע" לעניין פקודת מס הכנסה [נוסח חדש]. שלילת מעמדו של מטבע דיגיטלי מבוזר כ"נכס" בלי להגדירו במפורש כ"מטבע" עלולה להביא לכך שהרווח בהמרתו למטבע "רגיל" או למטבע דיגיטלי מבוזר אחר לא תהיה נתונה למיסוי – לא בידי יחיד ולא בידי חברה. ניתן להניח כי אם הצעת החוק תעבור את שלבי החקיקה הראשונים, הדבר יתוקן בשלב הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית.

הצעת החוק אמנם לא מסווגת "מטבע דיגיטלי מבוזר" כ"מטבע" לעניין הפקודה, אך מגדירה מה נחשב כמטבע מסוג זה, לצורך סיווגו כחריג להגדרת "נכס". "מטבע דיגיטלי מבוזר" הוא כזה שמתקיימים בו כל אלה: (1) הנפקתו מתבצעת על-ידי רשת מחשבים מבוזרת, לפי חוקי מערכת שנקבעו מראש, ולא על-ידי מדינה או גורם פיננסי מרכזי; (2) ההנפקה הראשונית של יחידת המטבע לא נעשתה תמורת תשלום לגורם כלשהו; (3) שווי השוק שנקבע למטבע בשוק החופשי אינו נמוך ממיליארד שקלים חדשים, על-פי שיטת חישוב שיקבע השר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, בהתאם לגודל השוק; (4) הוא מיועד לשימוש כללי ולא הונפק עבור עסק או תחום מסוים.

[1] חוזר מס הכנסה מספר 05/2018 – מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (המכונים: 'מטבעות וירטואלים').

[2] ע"מ (מרכז) 11503-05-16 נועם קופל נ' פקיד שומה רחובות (פורסם בנבו, 19.5.2019).

המידע שלעיל הוא מידע כללי בלבד. הוא אינו חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. כל הזכויות שמורות למשרד צמח שניידר ושות’, עורכי דין. 

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

תפקידי הדירקטוריון בקיום חובות התאגידלפי תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע)

19.09.2024

ביום 12.9.2024 פרסמה הרשות להגנת הפרטיות ("הרשות") הנחיה מס' 1/2024 (להלן: "ההנחיה") בנושא אחריות ותפקיד הדירקטוריון בקיום חובות התאגיד לפי חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981 ותקנות הגנת הפרטיות (אבטחת .......

להמשך קריאה
arrow

תיקון כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים)

17.09.2024

תיקון כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים) ביום 17.9.2024, פרסמה רשות המיסים, תיקון לכללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), התשס"ג-2003 ("התיקון").[1] תוקף .......

להמשך קריאה
arrow

הסכמת לקוח לקבלת חשבונית דיגיטלית עשויה להוות כהסכמה למשלוח פרסומות ללקוח

14.09.2024

בפסק דין מיום 23.8.2024 דחה בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד מקס סטוק בע"מ, החברה שמפעילה את רשת "מקס סטוק", נגד .......

להמשך קריאה
arrow