קריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית
04.03.2025
בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית, תשמ"ח-1988, בגין שורה של התבטאויות פומביות בעניין העלאת מחירים.
במהלך תקופת הקורונה התראיין המנכ"ל לכתבה שכותרתה "ענף המסעדות: 'דחינו ודחינו והגיע הרגע להעלות מחירים'".[2] אשר עסקה בהתייקרות חומרי גלם בענף המסעדנות, ובהתאמה, של מחירי המנות. בכתבה הסביר המנכ"ל כי המסעדות סופגות את עליית המחירים מזה תקופה ועל כן החלו להעלות מחירים. בראיון שקיים באותו היום חזר המנכ"ל על מסריו.
את הכתבה שפורסמה הפיץ המנכ"ל בקבוצות WhatsApp, אשר על חבריהן נמנים אנשי ענף המסעדנות, וכן בעמוד ה-Facebook של העמותה, תוך שכתב: "פועלים להכין את דעת הקהל לקבל העלאות מחירים ולתת זווית לסיבות להעלאות המחירים שכבר קרו או שיקרו בעתיד הקרוב. עסק צריך לשמור על רווחיות ולאור העלאות המחירים המשמעותית מצד הספקים […] הנושא מצריך פעולה מצד המסעדות למען שמירה על רווחיות. כמובן כל אחד ושיקוליו הפרטיים במסעדה לפי צרכיו".
בעקבות האמירות הללו נפתח נגד המנכ"ל הליך פלילי, במסגרתו הודה כחלק מהסדר טיעון בעבירה של צד להסדר כובל- בדרך של המלצה לקביעת קו פעולה בידי איגוד עסקי, לפי חוק התחרות הכלכלית.
הסדר כובל הוא מצב שבו שני גורמים או יותר – בדרך כלל עסקים שמתחרים זה בזה – מתאמים ביניהם מראש תנאים מסחריים מסוימים, באופן שעלול לפגוע בתחרות החופשית בשוק. החוק אוסר על הסדרים כאלה משום שהם מגבילים את התחרות, פוגעים בצרכנים ויכולים לגרום לעליית מחירים או להפחתת איכות השירותים והמוצרים.
בית המשפט המחוזי החליט להימנע מהרשעה, תוך שקבע כי מדובר במעידה חד-פעמית ללא כוונה פלילית, וכן בשל חשש לפגיעה בלתי-מידתית בעתידו התעסוקתי של המנכ"ל. החלטה זו נהפכה בידי בית המשפט העליון אשר קבע כי יש להרשיע את המנכ"ל.
בית המשפט העליון לא קבע כלל מוחלט לפיו כל מקרה יוביל להרשעה, אלא ציין כי יש לבחון את נסיבותיו הספציפיות של כל מקרה ומקרה, כולל גם את הפגיעה האפשרית בנאשם. עם זאת, במקרה הנדון, קבע בית המשפט כי אף אם הרשעת המנכ"ל תוביל לפיטוריו אין מדובר בנזק חמור דיו שיצדיק הימנעות מהרשעה.
בין היתר, התייחס בית המשפט בחומרה לפירוט שנקט בו המנכ"ל כשהסביר את שיעור העלאת המחיר "המומלצת" ("כמה שקלים למנה, בין 5 ל-10 אחוזים"). עוד נקבע כי הימנעות מהרשעה במקרים כאלה עלולה לשלוח מסר שלילי לציבור ולעולם העסקי.
פסק הדין מדגיש כי עבירות על חוק התחרות הכלכלית פוגעות בצורה קשה בתחרות החופשית ובציבור הרחב, וכי אמירה של מנכ"ל איגוד עסקי הקורא להעלאת מחירים מקימה חזקה חלוטה לפגיעה בתחרות.
פסק הדין ממחיש כי על נושאי משרה בארגונים עסקיים לנקוט בזהירות יתרה בהתבטאויותיהם הפומביות בנושאים מסוג זה, העלולים להתפרש כתיאום מחירים או השפעה על מדיניות תמחור בענפים מסחריים.
נשמח לסייע ולעמוד לשירותכם בכל עניין הנוגע לשמירה על התנהלות תחרותית נכונה.
[1] ע"פ 2299/24 מדינת ישראל נ' מור (פורסם בנבו, 5.2.2025).
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף
04.03.2025
בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......
להמשך קריאההנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים
04.03.2025
בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......
להמשך קריאההשימוש בבינה מלאכותית בעולם המשפט
04.03.2025
בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק דן לאחרונה בעתירה לביטול תניה בהסכם גירושין אשר אושר בפסק דין של בית הדין השרעי.[1] לאחר .......
להמשך קריאה