עדכונים בדיני עבודה למשרתי מילואים
09.03.2024
הוראות מיוחדות החלות על משרתי מילואים ובני משפחותיהם
בהסכם קיבוצי, שנחתם ביום 4.2.2024 בין נשיאות המגזר העסקי להסתדרות הכללית, אשר תוקפו מיום 7.10.2024 ועד ל-31.12.2024, נקבעו הוראות מיוחדות החלות על משרתי מילואים ובני משפחותיהם. צו ההרחבה1 שנחתם ביום 5.3.2024 מחיל הוראות אלו על כלל המעסיקים והמועסקים במשק:
- הגנה מפני פיטורים לעובדים ששירותו במילואים – עובד ששירת במילואים מעל 60 יום יהיה מוגן מפני פיטורים לתקופה של 60 יום ממועד סיום שירותו. עובד אשר שירת במילואים מעל שני ימי מילואים ומתחת ל-60 יום יהיה זכאי להגנה מפני פיטורים לתקופה של 30 יום ממועד סיום שירותו (בדומה למצב הקיים כיום).
- ימי היעדרות לבן/בת זוג של משרת מילואים פעיל – הזכאות לימי היעדרות תינתן למי שעונה על אחד מהתנאים הבאים: הורה לילד מתחת לגיל 14; בן זוג של משרת מילואים שלהם ילד המתמודד עם מחלה ממארת או טיפולי דיאליזה; מי שתחת השגחתו קרוב משפחה שהוא אדם עם מוגבלות; ומי שאחד מהוריו, או הורה של משרת המילואים, חולה בהתאם להגדרה בחוק.
- מספר ימי ההיעדרות הנוסף המותר לבן הזוג משתנה בהתאם למספר ימי המילואים, ובכל מקרה עד 8 ימים.
- ניתן לנצל את ימי ההיעדרות בנסיבות הבאות: מחלת ילד עד גיל 14; השגחה או טיפול בקרוב שהוא אדם עם מוגבלות; ילד עד גיל 18 החולה במחלה ממארת או מטופל בדיאליזה; טיפול בהורה; הארכת תקופת הלידה וההורות של בן הזוג; השגחה וטיפול בילד; לצורך סידורים הכרחיים לניהול משק הבית אותם ניתן לבצע רק במהלך שעות העבודה; או לצורך היעדרות אחרת (בתיאום עם המעסיק).
- שעת היעדרות לבן/בת זוג של משרת מילואים – עובדים הזכאים לשעת היעדרות בהתאם לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954, אשר משרתם מפוצלת בין מספר מעסיקים, זכאים לנצל את זכותם באופן מפוצל ובאופן יחסי אצל כל מעסיק.
- צבירת ימי חופשה – אף על פי שהחוק אינו מעניק זכות לצבירת ימי חופשה משנה לשנה, בהתאם לצו ההרחבה, עובד יהא זכאי לצרף ימי חופשה אשר נצברו לו במהלך תקופת תחולתו של הצו לימי החופשה שלהם יהיה זכאי במהלך השנתיים העוקבות. צבירת ימי החופשה מתאפשרת אף ללא הסכמתו של המעסיק, במקרה שבו העובד נעדר מעבודתו עקב מילואים למשך 5 ימים או יותר, וכן במקרים נוספים המפורטים בצו.
עדכון שכר המינימום
החל מחודש אפריל 2024 שכר המינימום צפוי לעלות ולעמוד על סך של 5,880 ש"ח ברוטו לחודש. שכר המינימום השעתי יעמוד על סך של 32.2 ש"ח.
גמישות בהפסקות במהלך יום העבודה
על פי הדין, ככלל, עובד המועסק במשך 6 שעות או יותר זכאי להפסקה של 45 דקות לכל הפחות, מתוכה הפסקה רצופה בת 30 דקות, אולם אורך ההפסקה לא יעלה על 3 שעות. ביום 20.2.2024 פרסם שר העבודה היתר לכלל המעסיקים במשק, אשר תוקפו עד ליום 1.7.2024, שלפיו מעסיק רשאי לאפשר לעובד הפסקה העולה על 3 שעות, באופן המאפשר פיצול של יום העבודה.
העסקה במתכונת זו תהא כפופה להסכמת המעסיק. כמו כן, עובד יהא זכאי לעבודה במתכונת זו אם בן זוגו או הורהו האחר של ילדו משרת בשירות סדיר או מילואים; אם בן זוגו או הורהו האחר של ילדו נקרא לשירות על-פי חוק (שוטר/סוהר/עובד שב"כ/חבר בארגון הצלה); אם הוא בן משפחה של חטוף או נעדר; או אם הוא, בן זוגו או הורהו האחר של ילדו מפונים ממקום מגוריהם הקבוע.
[1] צו ההרחבה קובע שההסכם יחול על כלל המעסיקים והעובדים במשק, מלבד המגזר הציבורי הכפוף להסכמים אחרים.
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף
04.03.2025
בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......
להמשך קריאההנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים
04.03.2025
בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......
להמשך קריאהקריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית
04.03.2025
בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......
להמשך קריאה