חדשות מעולם המשפט

ניוזלטר

?What’s New

השקעה בחברה באמצעות SAFE

19.05.2023

ביום 16.5.2023 פרסמה רשות המסים את עמדתה באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE 
(Simple Agreement for Future Equity).

השקעה בחברה באמצעות SAFE היא עסקה לרכישת מניות תמורת סכום נתון, לפי מחיר למניה שאינו ידוע במועד ההשקעה. המחיר למניה, וכנגזרת ממנו – מספר המניות שיוקצו למשקיע בגין ההשקעה, ייקבעו במועד קרות אירוע משמעותי המסמן את שווי החברה, כגון גיוס משמעותי של הון מניות בהנפקה מיידית; מכירת מרבית מניות החברה; מכירת עיקר נכסי החברה; או הנפקת מניות לציבור. במועד זה יונפקו המניות למשקיעי ה-SAFE, במחיר למניה המשקף בדרך כלל הנחה מן המחיר למניה הנגזר מהאירוע.

השקעה באמצעות SAFE מסייעת לגיוס הון מהיר ויעיל לחברות פרטיות, בדרך כלל בתחום ההיי-טק, הנמצאות בתחילת דרכן, וקשה לקבוע את שוויין. כך, מוזרם לחברה הון באופן מיידי, והצדדים לעסקה – החברה והמשקיעים – נמנעים מ"הימור" על שווי החברה ועוקפים את פערי הציפיות באשר להתפתחויות עתידיות בחברה.

ההשקעה באמצעות SAFE מעוררת את השאלה האם יש לראות בהנחה מן המחיר למניה תשלום ריבית על "הלוואת" כספי ההשקעה לתקופה שבין מועד ההשקעה למועד הקצאת המניות, או שמא להכיר במחירן המופחת של המניות כמייצג בדיעבד את ערכן הראוי במועד ההשקעה. שאלה הנגזרת מכך היא, האם יתחייב המשקיע במס בגין ההנחה במועד הקצאת המניות או שמא יהיה סכום ההנחה נתון למס בעת מכירת המניות. הבחנה זו חשובה במיוחד למספר גורמים:

  1. תושבי חוץ החייבים, בדרך כלל, במס על ריבית שמקורה בישראל ופטורים, בדרך כלל, ממס על רווח הון במכירת מניות;
  2. משקיעים שהם בעלי מניות מהותיים בחברה, וכתוצאה ממעמדם חייבים במס בשיעור שולי (עד 50%) על ריבית שמשלמת להם החברה, אולם חייבים במס על רווח הון בשיעור של 33%;​
  3. משקיעים שיש להם הפסדי הון, הניתנים לקיזוז כנגד רווח הון אך לא כנגד הכנסת ריבית.

על פי עמדת רשות המסים, בהתקיים התנאים הבאים, יראו את ההשקעה בחברה במתכונת SAFE כמקדמה על חשבון מחיר המניות ולא כהלוואה. משכך, לא יחול אירוע מס בעת ההמרה בידי המשקיע. כיוון שהמניות נרכשו במחיר נמוך יותר, יגדל רווח ההון בעת מכירת המניות, ויחול עליו מס בעת מכירת המניות, אם המשקיע אינו זכאי לפטור.

תנאים הנוגעים למאפייניה של החברה שבה משקיעים: על החברה להיות חברה פרטית תושבת ישראל אשר פועלת בתחום התעשייה עתירת הידע; במועד החתימה על הסכם ה-SAFE נמשכת בחברה פעילות מחקר ופיתוח; עיקר הוצאות החברה הן למחקר ולפיתוח או לשיווק מוצרים שפיתחה החברה במסגרת המחקר והפיתוח; עיקר שווי נכסי החברה אינו נובע ממקרקעין, מזכות לניצול משאבי טבע וכד'; החברה לא ביצעה גיוס הון לפי שווי מניה ידוע שלושה חודשים לפני מועד הביצוע של הסכם ה-SAFE.

תנאים הנוגעים לטיב ההשקעה: סכום ההסכם עבור משקיע אחד לא יעלה על 40 מיליון ש"ח; קיימת הגבלה על העברת הזכויות של המשקיע; המרת הערך הכספי למניות תתבצע רק בעת גיוס הון, הנפקה בבורסה, "אקזיט" וכדומה; קיים איסור תשלום ריבית למשקיע; גובה ההנחה יהיה קבוע ולא ישתנה כפונקציה של משך הזמן; לא יינתנו בטוחות למשקיע; החזר כספי למשקיע יותר רק באירועי חדלות פירעון, בנחיתות לחובות אחרים של החברה, ולא יישא ריבית.

תנאים שיחולו לאחר ההשקעה: הקצאת מניות ה-SAFE באירוע של הקצאה פרטית מותנית בכך שתתבצע במסגרת גיוס הון שבו לפחות 25% מההון שגויס אינו במניות הנובעות מ-SAFE; נדרשת תקופת מינימום להחזקת מניות ה-SAFE – 12 חודשים ממועד ההשקעה או תשעה חודשים ממועד הקצאת המניות (תנאי זה לא יחול על עסקאות "אקזיט").

הודעת רשות המסים קובעת כי כל עסקה תיבחן לגופה, ואי עמידה בתנאים שלעיל אינה בהכרח שוללת את הטיפול בעסקת ה-SAFE כהשקעה במניות. עוד הובהר כי גם תחת הסיווג כרכישת מניות נשמרת סמכותו של פקיד השומה לבחון את סיווג ההכנסה ממכירת המניות, בין כרווח הון ובין כהכנסה אחרת.

עמדה זו תחול על כל עסקאות ה-SAFE שנחתמו או ייחתמו עד ליום 31.12.2024.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף

04.03.2025

בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......

להמשך קריאה
arrow

הנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים

04.03.2025

בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......

להמשך קריאה
arrow

קריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית

04.03.2025

בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......

להמשך קריאה
arrow