חדשות מעולם המשפט

ניוזלטר

?What’s New

הצעת חוק בעניין התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף

08.04.2022

בחודש מרץ 2022 עברה בוועדת השרים לענייני חקיקה והונחה על שולחן הכנסת לקריאה ראשונה  הצעה לתיקון חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 בנושא התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים.1 נוכח הביקוש העולה לרכבים חשמליים והנחיצות שבהתקנת מערכת טעינת רכבים חשמליים בבתים משותפים נדרשת הסדרת נושא זה בחקיקה, בדומה להסדרים ספציפיים הקיימים בחוק המקרקעין ביחס למתקנים אחרים בבית משותף (כמו מתקני גז ומערכות לחימום מים).

הצעת החוק קובעת הסדרים מיוחדים לסוגי ההתקנות השונים של עמדות הטעינה. כך, ההסדרים מבחינים בין התקנת עמדת טעינה בחניה של דירה מסוימת (חניה צמודה) להתקנה בחניה משותפת לכלל בעלי הזכויות בבית המשותף; ובין חיבור חשמל דירתי (המשויך לדירה מסוימת), חיבור חשמל ציבורי (המשויך לרכוש המשותף) וחיבור חשמל ייעודי (המיועד לעמדות הטעינה).

לפי המצב המשפטי כיום (שבו ההצעה טרם התגבשה לידי חוק), התקנת עמדת טעינה ותשתית החשמל הנדרשת לה עלולה להיחשב לפגיעה ברכוש המשותף, ולכן נדרשת הסכמה מפורשת של כל בעלי הדירות בבית המשותף. במקרה שנדון בפני המפקחת על המקרקעין ברחובות2 אושרה התקנת עמדת טעינה בחניה צמודה בחיבור החשמל הדירתי, למרות התנגדות נציגות הבית המשותף, ונקבע שהדבר מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף, אולם מדובר במקרה ספציפי. חוסר הוודאות בעניין עלול לגרום, וגורם בפועל, לסכסוכי שכנים שאותם באה הצעת החוק למנוע, או לכל הפחות להפחית, באמצעות הסדרה מפורטת.

על-פי הצעת החוק, התקנות מסוימות ידרשו הסכמה מראש של רוב מסוים של בעלי הדירות ויהיו טעונות החלטות של אסיפת בעלי הדירות לגבי נושאים כמו הספק החשמל המירבי שישמש את כלל עמדות הטעינה והתקנות של מונה ייעודי. הרציונל הוא שככל שהזכויות והחובות ביחס לחניה ולחיבור החשמל מיוחדות לבעל הדירה המבקש את ההתקנה, כך פוחתת חובתו לקבל את הסכמת יתר בעלי הדירות.

כך, בהתקנת עמדה בחניה צמודה ובחיבור דירתי של אותה הדירה או בחיבור ייעודי קיים, מאפשרת הצעת החוק להתקין עמדת טעינה ותשתית חשמל גם ללא הסכמת בעלי הדירות האחרים, ובלבד שבעל הדירה עמד בתנאים הבאים: (1) על בעל הדירה למסור הודעה לנציגות הבית המשותף ולכל בעלי הדירות על כוונתו לבצעה, לפחות 45 ימים לפני ההתקנה, לרבות פירוט בדבר מיקום תשתית הטעינה, גודלה, הספקה, אמצעי הבטיחות שיינקטו להפעלתה והפעולות שיידרשו להתקנתה; (2) על בעל הדירה להבטיח שההתקנה תיעשה לפי החוקים הרלוונטיים ובדרך שתצמצם, ככל האפשר, פגיעה ברכוש המשותף או בחזות הבית, בלי לפגוע במיתקנים שהותקנו כדין ברכוש המשותף.

הצעת החוק מעניקה עדיפות להסדר שקבעו בעלי הדירות בהסכמה או הסדרה בתקנון הבית המשותף, על פני ההסדר המוצע בחוק. זה האחרון יחול כאמור רק במקרה שבעלי הדירות לא הסכימו בעבר, או לא יסכימו בעתיד, על הסדר מיוחד הנוגע לעניין.

[1] הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 35) (התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף ודייני מקרקעין), התשפ״ב-2022.
[2]  (רחובות) 500-18 נציגות הבית המשותף ברח׳ אריק אינשטיין 2, אשדוד נ' גלזמן מרק (נבו 18.3.2020).

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף

04.03.2025

בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......

להמשך קריאה
arrow

הנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים

04.03.2025

בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......

להמשך קריאה
arrow

קריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית

04.03.2025

בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......

להמשך קריאה
arrow