הוצאת עובד מקבוצת וואטסאפ כפגם בהליך הפיטורים
30.10.2022
ביום 7.9.2022 פסק1 בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, בין היתר, כי עצם הוצאת עובד/ת מקבוצת WhatsApp של מקום העבודה, כאשר טרם בוצע הליך השימוע, עולה לכדי פגם בהליך הפיטורים שעשוי לזכות את העובד/ת בפיצויים. זאת, גם אם הפיטורים עצמם נעשו כדין.
בענייננו, הגישה עובדת תביעה נגד מעסיק בטענה שפוטרה ממקום עבודתה שלא כדין, עקב היעדרותה בשל מחלה. פסק הדין קבע כי לא הוכח שהתובעת אכן פוטרה בשל מחלתה, באופן הצובע את פיטוריה כ"פיטורים שלא כדין". עם זאת, ועל אף שנקבע כי הליך הפיטורים נעשה כדין, נקבע כי נפל פגם בהליך סיום העסקתה שבגינו יש לפצותה: לאחר שזומנה העובדת לשיחת שימוע, ובטרם התקיימה השיחה, העובדת הוצאה מקבוצות ה- WhatsApp הקשורות למקום העבודה, ללא הודעה מראש וללא הסבר מניח את הדעת. יום לאחר מכן, לאחר שיחת שימוע קצרה, קיבלה העובדת מכתב פיטורים. נסיבות המקרה יצרו את הרושם שזימון העובדת לשימוע היה למראית עין בלבד, כאשר בפועל ההחלטה בענייניה כבר התקבלה.
פסק הדין עמד על כך שיש לתת לעובד זכות טיעון לפני פיטורים. לא מדובר בטקס סמלי כדי לצאת לידי חובה, אלא בזכות ראשונית של העובד לדעת מהן הטענות המופנות כלפיו, להציג את גרסתו ולקבל הזדמנות אמיתית לנסות לשכנע את המעסיק לשנות דעתו. לשם כך, נדרש המעסיק ליידע את העובד מראש על שיחת השימוע, לנמק את השיקולים שידונו בשיחה, לתת לעובד די שהות להתכונן וכן לשקול את הטענות שמעלה העובד בשיחת השימוע, בתום לב ובפתיחות. כאמור, הלך האירועים בענייננו יצר רושם כי הוחלט לפטר את העובדת בטרם מימשה את זכות הטיעון שלה.
מנגד, לפי ההלכה הפסוקה, בנסיבות שבהן קוימה זכות הטיעון באופן מהותי, לדוגמה, כאשר כל צד יודע את טענותיו של הצד השני, או במצב שניתנה לעובד זכות לשטוח טענותיו במסגרת בלתי פורמלית, העובד לא בהכרח יהיה זכאי לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין, גם במצב שבו חובת השימוע לא קוימה באופן מדויק ודווקני.
לגופו של עניין במקרה זה קבע בית המשפט כי הוצאת העובדת מקבוצות ה- WhatsApp לפני קיום השימוע אכן מצדיקה פיצוי כספי. עם זאת, כששוקלים את כל מערך הנסיבות, לא מדובר בפגם היורד לשורש העניין ולעצם הפיטורים, וזכות הטיעון של העובדת קוימה. כך, ניתנה לעובדת ההזדמנות להתמודד עם הטענות שהופנו כלפיה, הן בשימוע שהתקיים יום לאחר הוצאתה מקבוצות ה- WhatsApp והן במסגרות אחרות בלתי פורמליות.
[1] סע"ש 32970-06-20 ברקאי נ' אופטיקה הלפרין בע"מ.
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף
04.03.2025
בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......
להמשך קריאההנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים
04.03.2025
בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......
להמשך קריאהקריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית
04.03.2025
בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......
להמשך קריאה