חדשות מעולם המשפט

ניוזלטר

?What’s New

זכאות מתווך עסקי לדמי תיווך ו"הרמת מסך מדומה"

16.08.2017

ביום 5.6.2017 נתן בית המשפט המחוזי בחיפה פסק דין[1] בעניין התנאים שבהם יהיה זכאי מתווך עסקי לדמי תיווך והתנאים שבהם יתעלם בית המשפט ממסך ההתאגדות המפריד בין חברה לבעלי מניותיה.

התביעה הוגשה על-ידי מתווך עסקי אשר תיווך בין איש עסקים ישראלי לבין איש עסקים מחו"ל בעסקה של רכישת תאגיד בבולגריה וקבלת מימון לרכישת מניותיה של "בזק" הישראלית. הנתבע, איש העסקים הישראלי, חתם על הסכם התיווך באמצעות חברה זרה שבשליטתו, ולא באופן אישי. לאחר ששולמו למתווך חלק מן הסכומים התעוררה מחלוקת בין הצדדים בעניין הסכומים הנותרים.

התנאים לזכאותו של מתווך עסקי לדמי תיווך

בית המשפט פסק, בהסתמך על פסיקות קודמות של בית המשפט העליון, כי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 אינו חל על מתווך עסקי, אך ככלל, זכאות לדמי תיווך מותנית בקיומם של שני התנאים הבאים: (א) קיים הסכם תיווך, מפורש או משתמע; ו-(ב) המתווך היה הגורם היעיל להתקשרות בעסקה אשר לבסוף נכרתה. בהיעדר הסכמה אחרת בהסכם התיווך, זכותו של המתווך לקבל תשלום תהיה כפופה להשגת מטרת התיווך, כלומר לכך שתיכרת עסקה בין הגורמים שביניהם תיווך.

בענייננו, העסקה לרכישת התאגיד הזר לא הושלמה, בעוד שעסקת מימון המניות הושלמה. עם זאת, נפסק כי במקרה דנן הסכמת הצדדים הייתה שהזכאות לתשלום דמי תיווך לא מותנית בהשלמת העסקאות.

"הרמת מסך מדומה"

כלל יסוד בדיני חברות קובע את עקרון האישיות המשפטית הנפרדת של חברה, כאשר בין החברה לבעלי מניותיה מפריד "מסך התאגדות". "הרמת מסך" היא חריג לעקרון זה, המאפשר לבית המשפט לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, וזאת במקרים חריגים שבהם אדם עשה שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה. "הרמת מסך מדומה" אינה כוללת הרמה של מסך ההתאגדות (ולפיכך בית המשפט גם אינו בוחן את התנאים הקבועים בחוק להרמת מסך) אלא התעלמות ממנו, וזאת במקרים שבהם מנסה בעל המניות להימנע, בחסות מסך ההתאגדות, מלקיים חיוב שהוא קיבל על עצמו. כתוצאה מהרמת המסך המדומה מזוהה בעל המניות עם החברה ועם חיוביה.

בענייננו, אומנם הגורם אשר חתום על הסכם התיווך היה חברה זרה אשר בשליטתו העקיפה של הנתבע, ולא הנתבע במישרין, אך בית המשפט פסק כי בנסיבות העניין יש להתעלם ממסך ההתאגדות ולבצע "הרמת מסך מדומה", שמשמעה כי הנתבע יחוב באופן אישי בהתחייבות של החברה הזרה. בית המשפט מצא כי ההתקשרות בהסכם התיווך נעשתה באמצעות התאגיד באופן מלאכותי, בעוד שבפועל ההתחייבות כלפי המתווך הייתה התחייבות אישית של הנתבע עצמו.

נפסק כי הנתבע עשה שימוש במספר תאגידים שבשליטתו על מנת להתחייב בהתחייבויות שונות כאשר אין הסבר המניח את דעת בשאלה מדוע נלקחה כל התחייבות דווקא על-ידי אותו תאגיד (או על-ידי תאגיד בכלל ולא באופן אישי). כך למשל, במזכר ההבנות שנחתם לגבי רכישת התאגיד הבולגרי התקשרה חברה אחת שבשליטת הנתבע, בעוד שהסכם התיווך, אשר נועד לתווך באותה העסקה ממש, נחתם על-ידי חברה אחרת שבשליטתו.

עוד פסק בית המשפט כי המסקנה שההתקשרות בהסכם התיווך באמצעות התאגיד הייתה מלאכותית מקבלת משנה תוקף לנוכח היותו של התאגיד האמור "קליפה ריקה", שאין לו תוכן כלשהו, לרבות הון, פעילות עסקית או ניהול שוטף, ועל כן שימש התאגיד בידי הנתבע כמכשיר שבאמצעותו ניסה להרחיק עצמו מן ההתחייבות לשלם את דמי התיווך המוסכמים. הדבר מעיד על כך שהנתבע ניסה להתחמק מתשלום התחייבויותיו תוך ניצול מסך ההתאגדות באופן מלאכותי, ועל כן נפסק כי יש להתעלם ממסך ההתאגדות האמור.


[1] ת.א. (חי') 375/08 זאב רום נ' גד זאבי.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

תפקידי הדירקטוריון בקיום חובות התאגידלפי תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע)

19.09.2024

ביום 12.9.2024 פרסמה הרשות להגנת הפרטיות ("הרשות") הנחיה מס' 1/2024 (להלן: "ההנחיה") בנושא אחריות ותפקיד הדירקטוריון בקיום חובות התאגיד לפי חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981 ותקנות הגנת הפרטיות (אבטחת .......

להמשך קריאה
arrow

תיקון כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים)

17.09.2024

תיקון כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים) ביום 17.9.2024, פרסמה רשות המיסים, תיקון לכללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), התשס"ג-2003 ("התיקון").[1] תוקף .......

להמשך קריאה
arrow

הסכמת לקוח לקבלת חשבונית דיגיטלית עשויה להוות כהסכמה למשלוח פרסומות ללקוח

14.09.2024

בפסק דין מיום 23.8.2024 דחה בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד מקס סטוק בע"מ, החברה שמפעילה את רשת "מקס סטוק", נגד .......

להמשך קריאה
arrow