מעסיק פרטי אינו רשאי לבקש מעובד או ממועמד לעבודהמידע לגבי רקע פלילי
01.08.2022
ביום 12.7.2022 נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ט-2019, המחליף את החוק הקיים בנושא מרשם פלילי. החוק החדש מחמיר את האיסור על מעסיקים במגזר הפרטי לבקש מידע על רקע פלילי מעובדים וממועמדים לעבודה, או להשתמש במידע כזה לצורך קבלת החלטה בנושאי העסקה. בכך מבקש החוק לקדם את שיקומם של בעלי רקע פלילי והשתלבותם בחברה ובשוק התעסוקה.
עוד לפני כניסתו לתוקף של החוק החדש, אסור היה למעסיקים לגשת למרשם הפלילי או לבקש מידע מהמרשם הפלילי לגבי עובדים או מועמדים לעבודה (למעט חריגים שנקבעו בחוק הישן). בפועל, וכדי לעקוף את האיסור, מעסיקים נהגו לבקש מעובד או ממועמד לספק תצהיר או שאלון בכתב, אשר התייחס למידע שהיה מצוי במרשם הפלילי.1 החוק החדש אוסר על כך. מעתה, מעסיקים אינם רשאים לבקש מידע פלילי מאדם בכל דרך, במישרין או בעקיפין, לרבות בדרך של תצהיר, הצהרה או שאלון בכתב, וגם אם אותו אדם הסכים למסירת המידע.
בנוסף, עד כה היה רשאי כל אדם לבקש מהמשטרה תדפיס עם פירוט המידע הפלילי הקיים לגביו. לפי החוק החדש, וכדי למנוע זליגת מידע פלילי למי שאינו מוסמך לקבלו, לא תתאפשר עוד הפקת תדפיס. אדם יהיה רשאי לצפות במידע הפלילי לגביו אך ורק על גבי צג המחשב בתחנת המשטרה, ללא אפשרות לצלם או לייצר עותק של המידע. החריג היחיד לכך הוא שניתן יהיה למסור מידע פלילי לעורך דין, המחזיק בייפוי כוח מיוחד מהאדם שהמידע נוגע אליו. זאת, לצורך ייצוג בפני בית משפט, בית דין או גוף מנהלי, הזכאים לקבל מידע פלילי לפי החוק החדש.
החוק החדש אף מונע ממעסיקים לקבל מידע פלילי באמצעות הצגת שאלות בנושא לעובד או למועמד. בהקשר זה קובע החוק כי אדם אינו חייב לגלות מידע פלילי על עצמו – הכולל רישום פלילי שהתיישן או שנמחק, תיק סגור, או תיק שעוכבו בו ההליכים – למי שאינו זכאי לקבל את המידע. אדם שיימנע ממסירת מידע על עצמו בנסיבות אלה לא יישא באחריות פלילית בשל כך. עוד נאסר על מעסיקים לשקול מידע פלילי שהתקבל בניגוד לחוק, בעת החלטה על קבלת מועמד לעבודה. זאת, גם אם המידע הגיע מהמועמד עצמו, או ממקורות נוספים דוגמת פרסומים ברשתות החברתיות. מעסיקים הפועלים בניגוד לאיסורים אלה חשופים לסנקציות משמעותיות, לרבות שנתיים מאסר אם דרשו מידע פלילי בניגוד לחוק, או שנה מאסר אם שקלו מידע פלילי במסגרת קבלת החלטה כאמור.
האיסורים שבחוק אינם חלים על גופים ציבוריים, הרשאים לגשת או לקבל מידע פלילי ואף לשקול אותו לצורך קבלת החלטות בהתאם לאמות המידה המפורטות בחוק. גופים ובעלי תפקידים שהוסמכו לכך בחוק ייעודי (בנפרד מהחוק הנסקר כאן) יוכלו גם הם לקבל ולהשתמש במידע פלילי, וזאת בהתאם לאותו חוק. לבסוף, החוק החדש פותח פתח לכך שמעסיקים פרטיים יוסמכו בעתיד לקבל ולהשתמש במידע פלילי, אך הדבר מותנה בחקיקה נוספת, אשר טרם יצאה אל הפועל.
[1] בית המשפט העליון אף הכיר באפשרות לבקש מסמכים כאלה במקרים חריגים בע"א 8189/11 דיין נ' מפעל הפיס (21.2.2013).
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף
04.03.2025
בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......
להמשך קריאההנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים
04.03.2025
בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......
להמשך קריאהקריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית
04.03.2025
בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......
להמשך קריאה