חדשות מעולם המשפט

ניוזלטר

?What’s New

החוק לעידוד תעשיית ההיי-טק בישראל

21.09.2023

ביום 25.7.2023 אישרה מליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע (הוראת שעה), התשפ"ג-2023, המכונה גם "חוק האנג'לים".

מטרת החוק היא לשמר את ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעה בחברות טכנולוגיה ולתמוך בפיתוחה של תעשיית ההיי-טק הישראלית באמצעות הענקת הטבות מס משמעותיות לחברות היי-טק ישראליות ולמשקיעים בהן.

הטבות המס, אשר עיקריהן יפורטו להלן בתמצית, תקפות עד תום שנת המס 2026 (קרי, עד ליום 31.12.2026).

זיכוי ממס למשקיע בחברת מחקר ופיתוח

מטרת ההטבה היא לתמרץ משקיעים להשקיע בחברות טכנולוגיות אשר מצויות בשלבים המוקדמים של המחקר והפיתוח (Seed, Pre-Seed).

-מהות ההטבה: המשקיע ייהנה מזיכוי ממס לפי סכום ההשקעה המזכה או סכום ההשקעה המירבי, לפי הנמוך, כאשר הוא מוכפל בגובה שיעור מס רווח הון החל על המשקיע, בכפוף לעמידה בתנאים נוספים המפורטים בחוק. ההטבה מוגבלת להשקעה בחברת מחקר ופיתוח, של עד 4 מיליון ש"ח לכל חברה.

-ההטבה חלה על השקעה בדרך של רכישת מניות על ידי יחיד, חברת מעטים, שותפות ייעודית או שותפות שאושרה על ידי רשות המיסים.

-בעת מכירת המניות שבגינן ניתן הזיכוי ממס, יוגדל הרווח במכירה בסכום ההשקעה שבגינו ניתן הזיכוי. מדובר, איפוא, בדחיית מס ולא בהטבה מוחלטת.

-ההטבה כפופה לכך שחברת המחקר והפיתוח היא חברה טכנולוגית מתחילה כמוגדר בחוק, וכן למספר תנאים נוספים, לרבות: מגבלות לגבי היקף ההשקעות וההלוואות בחברה, היקף ההכנסה הטכנולוגית ועוד.

דחיית תשלום מס על רווחי הון במכירת מניות חברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי לבעל מניות אשר משתמש בחלק מהתמורה מהמכירה האמורה לצורך השקעה בחברת מחקר ופיתוח

-מהות ההטבה: דחיית תשלום מס רווח הון בגובה ההשקעה בחברת מחקר ופיתוח, עד למועד מכירת המניות של החברה ובתנאי שחילוף המניות ומכירתן בוצעו במהלך תוקפו של החוק.

-משקיע אשר מכר מניות של חברה כאמור בכותרת ובסמוך לכך השקיע בחברת מחקר ופיתוח, יהא רשאי לנכות מהתמורה שהתקבלה בעד המכירה אמורה, לעניין חישוב רווח ההון, סכום שלא יעלה על רווח ההון הריאלי שנבע לו מאותה מכירה, ועד לגובה של 5.5 מיליון ש"ח, בכפוף להתקיימות תנאים נוספים. סכום שנוכה כך יתווסף לרווח ההון במכירת המניות נשוא ההשקעה החדשה. גם כאן מדובר בדחיית מס ולא בהטבה מוחלטת.

מניעת כפל הטבות

משקיע הזכאי לאחת מן ההטבות המפורטות לעיל בשל אותה ההשקעה המזכה, יוכל לבחור באחת ההטבות מבין השתיים, ולאחר בחירה כאמור לא יוכל לחזור בו.

השקעה במניות כהוצאה לצרכי מס

מטרת הטבה זו היא לתמרץ חברות להשקיע בחברות אחרות כך שפעילות החברה הרוכשת תורחב וכתוצאה מכך תישמר בישראל פעילות המחקר והפיתוח.

-חברה הרוכשת אמצעי שליטה בחברה נוספת שהיא חברה מזכה,¹ זכאית לנכות את סכום הרכישה בשיעורים שנתיים שווים (20% כל שנה) מההכנסה הטכנולוגית המועדפת במשך חמש שנים שלאחר שנת השגת השליטה או ביצוע תשלום בפועל, לפי המאוחר, ובלבד שהתקיימו התנאים להיותה "חברה ישראלית מזכה" או "חברת חוץ מזכה". כל סכום שנוכה במסגרת הטבה זו יגדיל את רווח ההון בעת מכירת המניות שבהן נעשתה ההשקעה שזיכתה בניכוי. גם כאן מדובר בדחיית מס, אם כי במצבים של אינטגרציה מלאה של הפעילויות החברה הרוכשת והחברה הנרכשת, בפועל מדובר בהטבה מוחלטת.

-ההטבה חלה גם בעת רכישת חברה מזכה זרה ולא רק חברה מזכה ישראלית בידי חברה ישראלית, וזאת בתנאי שבסוף תהליך הרכישה הערך הכלכלי של החברה הזרה ופעילותה יעברו לישראל, ובהתקיים תנאים נוספים המפורטים בחוק.

-תנאי ההטבה נוגעים, בין היתר, להיקף מינימלי של הכנסות החברה אשר בה נעשתה ההשקעה, לשימור כוח האדם המועסק בישראל ולשימור היקף הוצאות שכר העבודה המשולם בישראל.

פטור ממס לריבית לגוף פיננסי זר

מטרת ההטבה היא לסייע לחברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי בגיוס אשראי מגופים פיננסים זרים.

ההטבה ניתנת ביחס לחברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי הרשומה למסחר בישראל, או שאינה רשומה למסחר אך יחידים תושבי ישראל מחזיקים בשיעור של לפחות 5% ממניותיה, המשלמת לגוף פיננסי זר (תושב מדינת אמנה) ריבית בשל הלוואה. ההטבה מעניקה פטור ממס למוסד פיננסי זר על הכנסותיו מריבית בה נושאת חברה טכנולוגית ישראלית כאמור בכפוף לעמידה בתנאים המפורטים בחוק. ההטבה מותנית בקיום מחזור מזערי של הכנסה טכנולוגית בידי החברה הלווה ובסכום מזערי של ההלוואה. ההטבה מותנית בתנאים באשר לשימור כוח האדם בישראל ולשימור היקף הוצאות שכר העבודה המשולם בישראל.

הארכת תקופת ההכרה בהפסד הון בשל השקעה בחברת מחקר ופיתוח, והרחבת חוג החברות שהשקעה בהן תזכה בהטבה

מטרת ההטבה לעודד השקעה בחברות הזנק (סטארט-אפ) שיוצאות להנפקה בבורסה בישראל.

-השקעה במניה של חברת מחקר ופיתוח תוכר למשקיע כהפסד הון בשנה שבה ביצע את ההשקעה, או בשנות המס שאחריה (עד תום שנתיים), עד לגובה מצטבר של חמישה מיליון ש"ח.

-לצורך הטבה זו, חברה מזכה תוגדר כחברת מחקר ופיתוח אשר שווי השוק שלה נע בין 100 מיליון ש"ח (עד לחקיקת חוק זה – 200 מיליון ש"ח) לבין מיליארד ש"ח.

-בדומה לרוב ההטבות דלעיל, גם כאן מדובר בדחיית מס, ולא בהטבה מוחלטת. סכום ההשקעה, שהותר כהפסד הון, יתווסף לסכום רווח ההון במכירת המניות שבהן נעשתה ההשקעה אשר זיכתה בהטבה.²

חשוב לציין כי הזכאות להטבות מס מכוח החוק לעידוד תעשיה עתירת ידע, אשר פורטו לעיל, כפופה לתנאים ודרישות נוספות.

לסיכום, החוק מגלם הטבות משמעותיות לחברות היי-טק ולמשקיעים בהן. נמליץ ללקוחותינו לערוך תכנון אסטרטגי לצורך ניצול ההטבות האמורות, כגון תכנון בנוגע למועד גיוס הון, מועד נטילת הלוואות, ומועד ביצוע עסקאות מיזוג ורכישה.



[1] חברת מחקר ופיתוח לפי הגדרת סעיף 1 לחוק (כולל חברה שטרם מפיקה רווחים).
[2] מדובר בהארכת תחולת סעיף 92א לפקודת מס הכנסה (הסעיף בתוקף עד ל-31.12.2028, על השקעות שבוצעו במסגרת הנפקה בבורסה עד ליום 31.12.2026).

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

החלק הראשון של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי נכנס לתוקף

04.03.2025

בשנים האחרונות כלי הבינה המלאכותית, דוגמת ChatGPT, השתלבו במרבית תחומי חיינו והשימוש בהם הפך נפוץ יותר ויותר בהקשרים רבים. הפיתוח המואץ והשימוש התדיר בכלי .......

להמשך קריאה
arrow

הנחיות בעניין היבטי המס שיחולו בהשקעה בחברה באמצעות SAFE – עמדה מעודכנת של רשות המיסים

04.03.2025

בניוזלטר של משרדנו לחודש מאי 2023[1] עדכנו אודות עמדת רשות המיסים מיום 16.5.2023 באשר להיבטי המס בהשקעה בחברה באמצעות SAFE (Simple Agreement for Future Equity) .......

להמשך קריאה
arrow

קריאה פומבית להעלאת מחירים על ידי מנכ"ל איגוד עסקי עשויה להוות עבירה פלילית לפי חוק התחרות הכלכלית

04.03.2025

בפסק דין של בית המשפט העליון הורשע מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד",[1] ששימש גם כמנכ"ל של רשת מסעדות מוכרת ("המנכ"ל"), בעבירה פלילית לפי חוק .......

להמשך קריאה
arrow